09.12.14

ТЕМІСТОКЛЬ ВІРСТА




ПОТІК  СВІДОМОСТІ


Художник, архітектор, громадський діяч, який доклав чимало зусиль для зміцнення українсько-французьких мистецьких взаємин
Народився 15 жовтня 1923 р. у селі Іспас в сім’ї вчителів. Його батько викладав у Вижниці грецьку мову, і тому дав такі імена своїм синам – Темістокль і Аристид.
На Буковині Темістокль Вірста прожив перші 17 років, аж поки його родина не була змушена покинути Батьківщину. 
Після закінчення гімназії тікає від сталінського терору й опиняється в Румунії, потім у Югославії, Італії, звідки потрапляє до Франції. З 1951  живе в Парижі.
Перші уроки живопису дали йому чернівецькі майстри пензля.
Бажання стати художником привело 26-річного Темістокля Вірсту до столиці Франції, де він студіює в Паризькій, а згодом — у Венеціанській академіях мистецтв.
Спочатку працював вуличним художником і малював декорації для фільмів. Працював переважно в галузі живопису, а також в скульптурі.
За роки невтомної праці Вірста виробив свій власний оригінальний стиль, який сам назвав «символічною алегорією».
Починаючи з 1950-х, створює пластичну культуру неофігуративізму. Малярство Вірсти демонструє високі технічні можливості, багату мистецьку палітру, метафоризм мислення і постійні пошуки форми. І вже у 1960-ті він стає відомим у світі художником як автор абстрактно-експресивних композицій, що відзначаються яскравим колоритом, декоративністю та гармонійним поєднанням насичених кольорів.
Його персональні художні виставки систематично відбуваються в Парижі, Каннах, Копенгагені, Брюсселі, Гарварді, Ніцці, Торонто, Детройті, Едмонтоні, Монреалі, Мілані, Осаці, Стокгольмі, Нью-Йорку, Лондоні, Філадельфії, Чикаго, містах Японії. І все це завдяки безмежній любові до мистецтва і праці, від яких отримує велику наснагу.
На Батьківщині з його мистецтвом вперше познайомилися лише 1997 року (майже через 60 років!). Тоді, на запрошення голови правління Чернівецького обласного відділення Фонду культури Валентини Діаковської, парижанин Темістокль Вірста вперше приїхав на Буковину і привіз 100 робіт, які виставили у Художньому музеї. Відтоді митець неодноразово бував в Україні. Його вернісажі відбувалися в усіх обласних центрах, зокрема у Львові, Чернігові, Ужгороді, Одесі...


*    У 2000 році  організував у штаб-квартирі ЮНЕСКО виставку «Українські художники у Франції. 1908—1960».
*    У 2003 році відсвяткував 80-річний ювілей, що широко відзначався громадськістю України і Франції.
*    2004 р. - володар премії «Прометей-Престиж» (у номінації «Митець року», Київ, 2004).
Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (2003).
На будинку, де народився майбутній митець, висить меморіальна дошка, як і на художній школі в м. Вижниця.

Було прийняте рішення головну площу у місті Вижниця назвати іменем Темістокля Вірсти.
Нещодавно знятий документальний фільм про життя художника «Темістокль Вірста. Потік свідомості», який підготувала його творча група з Києва.
Незважаючи на поважний вік, Темістокль Вірста перебуває у постійному пошуку й ніколи не зупиняється на досягнутому.